NOA në Ditën Botërore të Dhurimit të Gjakut
14.06.202425 vite, NOA
15.03.2024NOA, një mikrofinancë "Ballkanike"
15.03.2024Një Financë Njerëzore
15.12.2023NOA në ditën Evropiane të Mikrofinancës!
27.10.2023NOA, një aktor ballkanik!
23.10.2023Fushata Kreditim i Zgjuar 2023
13.10.2023Impakti social 2022
10.01.2023NOA, pjesëmarrëse në Balkan Economic Forum!
21.11.2022NOA bashkëpunim me USAID
15.11.2022NOA pjesmarrëse në Fintech Days.
05.10.2022Rëndësia e Mikrofinancës
20.05.20221 Vit Kredia për Individë
23.04.2021" FOTO - KONKURS, VERË 2019 "
23.04.2021NOA përkrah nismën e JA - "Lider for a Day"
23.04.2021Kulla Hupi në Bulqizë një histori suksesi
23.04.2021NOA merr pjesë në forumin e biznesit
23.04.202120 vite NOA
23.04.2021Noa merr pjesë në aktivitetin e JA
23.04.2021Fushatë Borrowisely '18
23.04.2021NOA fiton çmimin e parë në Bilbao!
23.04.2021Ritmi i Biznesit në NOA
23.04.2021Mbështesim panairin “Shqipëria punon tokën”
23.04.2021Një shërbim edhe më i shpejtë për Individët
23.04.2021Inagurohet Dega e re në Shkodër
23.04.2021Fermer për një ditë – në Vilbashtov
23.04.2021Summer Party – “NOA Let’s Rock”
23.04.2021Dhuro gjak, shpëtoni jetë!
23.04.2021Fushata “Kreditim i Zgjuar” në Korcë
23.04.2021Fermer për një Ditë – në Korçë
23.04.2021Konferenca e Mikrofinancës Shqiptare
23.04.2021Konferenca e 20-të e Mikrofinancës
23.04.2021Fermer për një ditë – në Fier
23.04.2021NOA – Pastrim në Valbonë
23.04.2021NOA në “Një fundjavë ndryshe”
23.04.2021Fermer për një Ditë – në Berat
23.04.2021#NOAKëshillon : Mbjelljet e II në sera
Këshillimi Bujqësor një risi për Institucionin Mikro-Financiar, NOA
Institucionit mikro-financiar NOA është ndër të vetmet mikro-financa në Shqipëri që përpos financimit të drejtpërdrejtë ofron për agrobiznesin edhe asistencë teknike dhe ekonomike. Kjo formë këshillimi përfshin të gjithë sektorët e bujqësisë (blegtori, pemëtari, vreshtari, perimtari etj, në çështjet ekonomike, sociale, juridike, në marketing dhe fushat të tjera të bujqësisë).
Kultivimi i perimeve në sera
Interesi nga fermerët për investime në serra diellore është rezultat i nje numri i faktorësh si:
a) Klimë dhe pozicion gjeografik shumë i favorshëm. Rendimentet dhe cilësia e produktit është e ndërlidhur drejtpërdrejt për disponueshmërinë, intensitetin dhe kohëzgjatjen e rrezeve te diellit.
b) Kosto relativisht e ulët e energjisë si dhe shumë mundësi për aplikimin e burime alternative të energjisë;
c) Cilësia e ujit dhe përberja e tokës;
d) Kërkesa në rritje për perime jo sezonale në Bashkimin Europian, dhe jo vetëm;
e) Mbështetje nga skemat kombëtare dhe ato të BE-së;
f) Disponueshmëria e fuqisë punëtore relativisht të përballueshme.
Struktura e mbjelljes në sera
Domatja është bima perimore që zë sipërfaqen më të madhe në serrat e mbjella me 856 ha kulturë e parë ose rreth 44%;
Kastraveci rreth 350 ha ose 18 %;
Speci rreth 280 ha ose 14 %;
Pjepri rreth 75.ha ose rreth 4 % ndërsa perimet e tjera 20 %;
Lushnja është zona e cila ka sipërfaqen më të madhe të serave dhe mban peshën kryesore të perimeve për eksport. Në Lushnjë janë rreth 589 ha me serra ose 30 % të gjithë sipërfaqes që janë në gjithë vendin.
Përgatitja e tokës për mbjellje
- Pastrimi nga mbetjet e bimëve;
- Punimi i thellë i tokës 35-40 cm;
- Dezifektimi i serrës dhe ambjenteve;
- Dezifektimi i inventarit të serrës: tavat, konstrukti i serrës;
- Dezifektimi i tokës me preparate për dëmtuesit e tokës (krimbat), Nematodat etj.
Një metodë efektive për këtë është djellëzimi i serrave.
Sa është kosto e inputeve për kultivimin e domates II në 1 ha sera?
Bazuar në kalkulimet e kontove kulturale të NOA-s, kosto e kultivimit arrin një vlerë rreth 1,100,000 lek/vit (kosto e fidaneve është 680,000 lek dhe inputeve 420,000 lek) dhe fermeri mbështetet me kredi afat-shkurtër, me një proçesim brenda ditës, pa kolateral dhe me 1 (një) pagesë të vetme shlyerjeje.