
Financimi i Verëtarisë
Prodhimi i verës
Shqipëria është një nga prodhuesit e verës që në lashtësi, e njohur për vreshtat e mbjella në zonat kodrinore. Varietetet kryesore të rrushit autokton shqiptar për verë të kuqe janë Shesh i Zi, Kallmet, Vlosh, Serinë, Debinë e Zezë, ndërsa mes verërave të bardha kujtojmë Shesh i Bardhë, Debinë e Bardhë, Pulës. Industria e verës është mjaft e larmishme. Rajonet e rëndësishme janë Berati, Elbasani, Vlora, Fieri, dhe Lezha. Zonat me reputacionin më të mirë për verëra cilësore janë Berati, Përmeti dhe Lezha. Berati është rajoni më i rëndësishëm për prodhimin e verës në Shqipëri ku gjendet shumica e kantinave.
Rreth 60% e sasisë së rrushit të prodhuar ka destinacion përpunimin për verë dhe pije të tjera alkolike.
Si paraqitet sektori i verëtarisë në botë dhe perspektiva në Shqipëri?
Eksporti i verës dominohet nga Spanja, Italia dhe Franca,, te cilet zene 55% të tregut botëror në volum.
Franca dhe Iralia domonojne tregun e eksporteve ne vlere perkatesisht 30% dhe 19%
Shqiperia konsumon rreth 51,315 hl vere, nga te cilat 52% eshte prodhim i brendshem dhe 48% vere importi.
Nevojat për financime dhe mbështetja e këtij aktiviteti nga NOA
Muaji shtator është periudha që sipërmarrja në përpunimin e rrushit për prodhim vere, kantinat, kërkojnë mbështetje me kapital qarkullues për blerjen e lëndës së parë. Një kantinë me kapacitet rreth 500 hl ka nevojë për rreth 100 ton rrush, pra nevojë financimi për lëndë të parë në një vlerë rreth 5,000,000 lekë. Ky financim mbështetet nga NOA me linjë kredie me afat shlyerje 1-3 vjecare, me kolateral të pjesshëm apo pengje, dhe analizohet dhe disbursohet brënda 72 orëve.
Këshillime të tjera




Kooperimi në bujqësi është çelësi i suksesit
08.05.2023

Roli i mekanizimit në bujqësi
11.04.2023

Skemat kombëtare të mbështetjes së bujqësisë
15.03.2023



Planifikimi i mbjelljeve të serave në dimër
30.01.2023








Bujqësia e kontraktuar “Contract Farming”.
30.09.2022





Rrjeti i të dhënave të llogarive në ferma
28.07.2022
Marketingu i produkteve agropërpunuesve
21.07.2022

Financimi i serave në mbjelljet e dyta
08.07.2022
Financimi i bazës ushqimore për blegtorinë
28.06.2022

Investime në Baxho Qumështi
05.05.2022
Kultivimi Patates në Shqipëri
30.03.2022
Kultivimi i misrit në Shqipëri
16.03.2022
Rëndësia ekonomike e kultivimit të grurit
09.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
03.03.2022
Skemat e subvencionit të bujqësisë 2022
28.02.2022
Libri i Fermerit
21.02.2022

Cmimi i Produkteve Bujqësore (Shkurt)
15.02.2022
Kultivimi Patates
09.02.2022
Cmimet e produkteve bujqësore (Janar)
31.01.2022
Menaxhimi i serrave nga ulja e temperaturave
25.01.2022
Kultivimi i Bostanorëve
13.01.2022




Grantet e IPARD për fermerët e serrave
26.10.2021
Financimi i Kultivimit të Karrotës
18.10.2021
Financimi i Perimeve të Fushës
11.10.2021

Kultivimi i Bimëve Medicinale
31.08.2021
Investime në Baxho Qumështi
27.08.2021
Përgatitja e silazhit të misrit
16.08.2021
Bletaria dhe prodhimi mjaltit
13.08.2021
Mbjelljet e dyta në sera
30.07.2021
"Energjinë e Gjelbër” në Bujqësi
17.07.2021
Këshillim për blegtorët e të imtave
09.07.2021
Kultivimi i Patates
01.07.2021
Ditari Fermerit
28.06.2021
Shërbimet Agro-teknike në Pemtore me Mollë
23.06.2021
Kultivimi i Bostanit
18.06.2021
Planifikimi ne Ferme
01.06.2021
Certifikimet ne Agrobiznes
25.05.2021
Mekanika Bujqesore
13.05.2021
Serat Perimore
07.05.2021
Raca Holstein
30.04.2021
Ujitja me Pika
28.04.2021
Këshillim për fermerët vreshtarë
26.04.2021
